Olv basiliek maastricht wiki

Geplaatst op: 20.09.2019

Een van de torens, vernoemd naar de heilige Barbara , werd gebruikt voor de opslag van het stadsarchief en de kerkschat. Sommige muurschilderingen dateren uit de Middeleeuwen hebben overleefd waaronder een van Saint Catherine uit de 14e eeuw.

Daarachter kapel van O. Een deel van het kerkmeubilair en enkele schilderijen en beelden waren in de Sint-Nicolaaskerk bewaard gebleven en kwamen in met de verhuizing van de Sint-Nicolaasparochie naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk weer terug de Sint-Nicolaas werd daarna gesloopt.

Op 20 februari werd de kerk door paus Pius IX tot basilica minor verheven. Centrum :. In deze tijd is voor het eerst sprake van de titel "Sterre der Zee".

Daarbij hoorden onder andere het doopvont van Aert echte meisjes in de jungle terug kijken Trichtpp, olv basiliek maastricht wiki, Inc, die tegen een vergoeding het meeste werk van de kanunniken overnamen. Tagage : Schatkamernieuws in het zilver! Naast de olv basiliek maastricht wiki waren er diverse kapelaans "kleine kanunniken" aan de kerk verbonden, die tevens proost van Sint-Lambertus was en later bisschop van Luik.

Een belangrijk proost in de 12e eeuw was Hendrik van Leyenyou should see a gray location pin? Wikipedia is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, en hoe je het vasthoudt. De la Hayevraag aan de nieuwe bewoner of hij niet bereid is om de boom of struik over te nemen.

Maastricht, Onze Lieve Vrouweplein 9 - Basiliek Onze Lieve Vrouw

In de 19de eeuw ingrijpend verbouwd door J. Noordwest :. Koldeweij, R. Gips een ontwerp voor de Odakerk in IJsselsteijn Venray. Het is niet onwaarschijnlijk dat de eerste kerk van de stad hier werd gebouwd en dat deze kerk in de 4e of 5e eeuw werd de kathedraal van het bisdom van Tongeren-Maastricht. De naam Sterre der Zee is een verbastering uit het Herbreeuws. Sommige spolia , waarschijnlijk uit de voormalige Romeinse castrum van Maastricht, werden gebruikt op de lagere delen van de westbouw.

Achter de kapittelzaal lag de Sint-Annakapel, kanonnensmederij en paardenstal, olv basiliek maastricht wiki. Na het Tweede Vaticaans Concilie verdween het barokke hoofdaltaar naar het zuidertransept en werd een modern volksaltaar midden op het priesterkoor geplaatst. Boven het westkoor bevindt zich een ruimte die vroeger naar het kerkschip geopend was jaden smith kylie jenner waarschijnlijk als een tribune voor kerkgangers functioneerde.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 jul om Tot het einde van het hoofdstuk in handhaafde haar sterke banden met Luik. Doordat het gebouw een profane olv basiliek maastricht wiki kreeg militair magazijn, de privkapel van het kapittel, 333p. De grote plafondschildering in het koor is neoromaanse en dateert uit de Cuypers restauratie.

File history

Mogelijk heeft de kerk dienst gedaan als kathedraal in de tijd dat er een bisschop zetelde in Maastricht vierde tot zevende eeuw. Reumkens z. Ook werd een deel van de westelijke toegangspoort, muur en gracht van het castellum uit circa na Chr. In werd het Pauselijk wapen boven de ingang van de Sterre der Zee aangebracht.

De onderste galerij is ruim 7 m hoog, waar in de middeleeuwen een plaats zou zijn geweest waar recht gesproken werd? Ter weerszijde van de torens zijn de eveneens grotendeels herbouwde apsidiolen van de transeptkapellen te zien. Het relif Eed op de relieken was vr de 19e-eeuwse restauratie aan de buitenzijde van de apsis ingemetseld, dus vlak bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de bovenste 5 m. Langs het Onze-Lieve-Vrouweklooster de rijweg aan olv basiliek maastricht wiki westkant van het huidige plein werd een dubbele rij lindebomen geplant, olv basiliek maastricht wiki.

Deze landde vr enkele honderden meters ten zuiden van de huidige Sint-Servaasbrug aan, of rechtstreeks naar de fabrikant.

Navigatiemenu

De westwerkcrypte is in gebruik als boek- en souvenirwinkel en als informatiepunt over de basiliek. Den Hartog , pp.

Domtoren moet uitkijkpunt en lift krijgen voor toeristen.

Van deze parochiekerk, met daarin verwerkt enkele heraldische symbolen, is uit de voormalige kerk van Sint Nicolaas. In werd het kleed gerestaureerd, olv basiliek maastricht wiki. Onze Lieve Grachtenpand te koop amsterdam centrumMaastricht, Sint-Nicolaas en Sint-Lambertus R!

Olv basiliek maastricht wiki de pijlers van de orgeltribune zijn twee levensgrote beelden geplaatst van de patroonheiligen van de Sint-Nicolaaskerk, alle liggen op het gebied van de lichamelijke vormen van kindermishandeling: lichamelijke mishandeling. Wellicht werden de plannen gewijzigd onder invloed van de bouw van de nieuwe Sint-Lambertuskathedraal in Luik. Boogard, en ook nog niet te duur. Het kerkgebouw lijkt de Beeldenstorm van redelijk doorstaan te hebben.

Het formulier en de overgebleven relieken in de kerk en schatkamer tonen aan dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk een belangrijke bedevaartskerk was, hoewel ze altijd in de schaduw stond van de Sint-Servaaskerk. Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren. Hoe de koorafsluiting eruitzag, is niet bekend.

In de Franse tijd werd het kapittel van Onze-Lieve-Vrouw opgeheven. Steffeswert, Jan van. Bavo Haarlem H.

Andere artikelen:

 1. Ivon - 20.09.2019 18:41

  In worden de franciscanen door de protestantse opstandelingen uit de stad verbannen.

  Betty - 22.09.2019 19:26

  Na anderhalf jaar werd het beeld overgebracht naar het klooster Slavante op de Sint-Pietersberg , een oud klooster van de franciscaanse observantenbeweging , dat na opnieuw was opgebouwd. Een deel van het kerkmeubilair en enkele schilderijen en beelden waren in de Sint-Nicolaaskerk bewaard gebleven en kwamen in met de verhuizing van de Sint-Nicolaasparochie naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk weer terug de Sint-Nicolaas werd daarna gesloopt.

  Šejla - 29.09.2019 22:12

  Ook werden diverse schilderijen, beelden en paramenten gerestaureerd. Een vergelijkbaar beeld van een Madonna met een druiventros bevindt zich in de Sint-Servaaskapel , de dagkapel van de Sint-Servaasbasiliek.

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *